Uw winkelmandje is nog leeg.

historie De Oesterfabriek

De Oesterfabriek

De oesterfabriek is geïnspireerd op het idee om werkgelegenheid op het Eiland te creëren en een permanent onderdeel te laten zijn van ons eiland leven. Met een achteruitgang van de arbeid in en rondom de haven hebben we gemeend om dit met dit initiatief tegen te gaan en een gezond bedrijf op te bouwen waar mensen het jaar rond kunnen werken.

De Oesterfabriek heeft hopelijk met de tijd ook ruimte voor reïntegratie projecten, op dit terrein hebben we al veel ervaring opgedaan en vervuld een positieve sociale rol op ons mooie eiland.

Als het rapen van oesters dan ook nog op een natuurvriendelijke manier gebeurd zijn er in deze onderneming veel positieve kanten.

Met vriendelijke groeten,

Pien en Werner Zuurman

Geschiedenis van de Japanse Oester

De Japanse Oester (Crassostrea Gigas), is geïntroduceerd in 1964 voor kweekdoeleinden in de Oosterschelde en door oesterbroed uitzetting bij het voormalige mosselproefstation op Texel 1978, kwam de Japanse oester in de waddenzee terecht. Er zaten namelijk Japanse oesters tussen de platte oesterbroed. Inmiddels zijn er ongeveer 1050 hectare oesterbanken in de Waddenzee.

Wij gebruiken de Japanse oester al sinds 2007 op diverse wijzen, zoals vers, gerookt, gebraisseerd, gestoomd en gebakken. Vooral de grote oesters 6/0 en de 6/0E lenen zich bij uitstek vooreen warme bereiding.

En steeds weer valt de reactie op, van onze gasten dat de 'Terschellinger Creuse', een ziltige, stevige en mooie volle, verfijnde smaak heeft. Het seizoen loopt van begin september tot juli.

Er komen grote hoeveel heden Fytoplankton voor rond het eiland. Door het zeer schone zeewater, dat snel opwarmt, is het een ideale groeiplaats voor mosselen, kokkels en Japanse oesters die onder andere leven van dit plankton.

historie Japanse oester