Historie

Historie

DE OESTERFABRIEK

In 2017 is het idee ontstaan om de werkgelegenheid op ons Eiland te bevorderen met een bedrijfstak die er nog niet is, de oestervisserij en alles wat er mee te maken heeft. Met een circulaire manier van werken, handmatig rapen, excursies en de webwinkel is er al heel wat gebeurd de afgelopen jaren.

Nu in september 2022 hebben we een andere locatie gekregen.

Aan de haven op het adres Willem Barentszkade 22, is een Pareltje te vinden zijn, waar we een Oesterwinkel, Oesterbar en Panorama appartement gaan ontwikkelen. Op deze locatie kunt u binnenlopen om verse oesters te proeven of uw eigen oestermes aan te schaffen.

Hiernaast zijn we De Wilde Oesters aan het promoten via festivals! Zo hebben we gestaan op Oerol bij de Deining en zullen we bij, INTO THE GREAT WIDE OPEN staan, van 31 augustus tot 4 september en gaan we 28 oktober naar Amsterdam het Oesterfestival.

We hebben een Foodtruck aangeschaft om ook de Wilde Wadden Oesters op locatie te kunnen serveren.

Op deze manier kan heel Nederland, kennis maken met het Waddengoud!

We houden u op de hoogte met het laatste nieuws.

Met vriendelijke groeten,

Pien en Werner

GESCHIEDENIS VAN DE JAPANSE OESTER

De Japanse Oester (Crassostrea Gigas), is geïntroduceerd in 1964 voor kweekdoeleinden in de Oosterschelde en door oesterbroed uitzetting bij het voormalige mosselproefstation op Texel 1978, kwam de Japanse oester in de Waddenzee terecht. Er zaten namelijk Japanse oesters tussen de platte oesterbroed. Inmiddels zijn er ongeveer 1050 hectare oesterbanken in de Waddenzee.

Wij gebruiken de Japanse oester al sinds 2007 op diverse wijzen, zoals vers, gerookt, gebraisseerd, gestoomd en gebakken. Vooral de grote oesters 6/0 en de 6/0E lenen zich bij uitstek voor een warme bereiding.

En steeds weer valt de reactie op, van onze gasten dat de ‘Terschellinger Creuse’, een ziltige, stevige en mooie volle, verfijnde smaak heeft. Het seizoen loopt van begin september tot juli.

Er komen grote hoeveel heden Fytoplankton voor rond het eiland. Door het zeer schone zeewater, dat snel opwarmt, is het een ideale groeiplaats voor mosselen, kokkels en Japanse oesters die onder andere leven van dit plankton.

Zie meer op onze Instagram